PDA

View Full Version : Een handige tip voor ombouw A1-gebaseerde auto met 1Z motor


SciroccomTDI
07-08-2012, 08:50
Beste mensen.

Het volgende verhaal is geschreven aan de hand van mijn eigen ervaringen met een 1Z motor. Het kan zijn dat het ook geldt voor andere motoren met een vergelijkbaar systeem. Ik heb een 1Z in mijn Scirocco, dus daar gaat het verhaal over.

Op de 1Z motor zit de dynamo gefixeerd, en wordt de muti-v-riem gespannen met een rol op een hefboompje. Ik heb geen foto van de oude situatie, maar hier is een foto waar de rol te zien is, links boven:

http://www.volksforum.com/albums/files/6/2/7/0/IMG_1840.JPG


Tijdens het inbouwen van de motor blijkt, dat het armpje van de rol verdomd dicht aan de balk van de auto zit. Volkswagen was zo vriendelijk om in de rechter en linker motor/bak ophangpunten sleufgaten te maken van ongeveer een mm of 12 lang. Eigenlijk, als je de bouten van de steunen in het midden van de sleufgaten zit, krijg je nog geen vloeitje tussen het armpje en de balk.

Je zou denken, schuif dan de motor helemaal naar links. Dat kan, dan win je ongeveer 5-6 mm, en komt het armpje van de spanrol niet tegen de balk.

Ik kan echter uit eigen ervaring vertellen dat bij een bepaalde mate van verlaging de aandrijfassen richting de versnellingsbak komen, en als de motor helemaal naar links is geschoven, kan het voorkomen dat de linker bakzijde homokineer gaat warmlopen en uiteindelijk kapot loopt. De motor moet dus echt in het midden.. of je zou al de as in willen korten, maar dat is duur.

Wil je de motor in het midden zetten, zou er ruimte gemaakt moeten worden voor de spanrol, door middel van een deuk in de balk. Geen mooie optie, als je mij vraagt.

Mijn oplossing: gebruik een dynamo van een AAZ/1Y of andere motoren met een zelfde dynamo. Daar heb je geen spanrol, maar wordt de riem gespannen door de dynamo te kantelen. Het kantelen tot een juiste riemspanning wordt verzorgt door een veer tussen de dynamo en zijn steun.

Zo is het nu in mijn Scirocco:

http://img839.imageshack.us/img839/8097/20120806004.jpg

http://img690.imageshack.us/img690/2237/20120806005.jpg


Zo als te zien in het 2e plaatje, is er bijna een multi-v-riem breedte afstand tussen de dynamopoelie en de balk, en verder steekt er niets uit (geen spanrol). De motor hangt netjes in het midden van de sleufgaten, en is de kans op problemen met bakzijde homokineten minimaal.
Beide dynamo's zijn 70A dynamos, met een zelfde poeliediameter. Ik heb een Golf 2 GTD toerentalmeter, en hij bleek hetzelfde te werken op beide dynamo's, dat zal dus ook geen probleem zijn.

Alvast bedankt voor de waardering :thumbup:

ewcaddymk1
24-08-2012, 12:33
erg jammer dat deze jou ontnomen is :redface: