Volksforum.com

Volksforum.com (https://www.volksforum.com/forum/index.php)
-   Polo 6N, 6N2, 9N en 6R (https://www.volksforum.com/forum/forumdisplay.php?f=23)
-   -   Polo 6N 1.4 16V AFH wil niet normaal stationair draaien (https://www.volksforum.com/forum/showthread.php?t=145994)

wessel97 03-06-2023 18:58

Polo 6N 1.4 16V AFH wil niet normaal stationair draaien
 
Ik maak dit topic omdat ik gewoon niet meer weet waar ik het moet zoeken of wat het probleem zou kunnen zijn bij mijn 6N :(

Hij doet als volgt:

Met het gasklephuis aangesloten danst het toerental als een gek zoals ook te zien op het filmpje en dit gaat pas weg als ik de stekker van het gasklephuis los trek maar,

Bij een koude start blijft dan de motor niet lopen tenzij ik er een kleine 30 seconden een beetje het gas op houdt, dan blijft ie wel (onregelmatig) stationair draaien.

Als ik er vervolgens mee ga rijden lijkt de motor bij het wegrijden (dus belast en laag in toeren) wat over te slaan net alsof hij op 3,5 cilinder loopt. Tijdens het rijden (motor warm of koud maakt niet uit) wil hij ook nog wel eens uitvallen. Bij warme motor loopt hij wat verhoogt stationair (1200-1300rpm).

Ik weet niet of dit volledig de oorzaak is van het rijden met de stappenmotor los maar ik dacht zet het er toch even bij

Verder lijkt hij het goed te doen kwa trekkracht en merk ik geen gekke dingen hoger in toeren.

Ondertussen heb ik al vanalles geprobeerd maar niets lijkt te werken

- een ander origineel gasklephuis, compleet ingeleerd zowel met vagcom in adaptation als de accu een nacht los laten liggen
- lambdasonde vervangen voor een nieuwe
- koelvloeistofsensor vervangen voor een nieuwe
- alle vacuum aansluitingen nagegaan op lekkages
- vacuumslang van rembekrachtiger vervangen voor een nieuwe
- nieuwe mapsensor
- de motor goed op tijd gezet met de lamp
- gasklephuis schoongemaakt
- de ECU gecontroleerd of het de juiste versie is (de vroegere versies hadden nogal wat problemen met de ecu)
- bedrading van het gasklephuis zowel fysiek gecontroleerd als doorgemeten

Toch blijf ik telkens de volgende foutcodes krijgen:

- 01087 Basic settings not performed
- 00282 Throttle position actuator V60 Open circuit (ook al is de stekker van het gasklephuis wel aangesloten)
- 00525 Lambda sensor Signal too low

De laatste van de 3 lijkt nu weg te blijven maar de andere 2 blijven terugkomen. Op internet staat overal Throttle body reset is in channel 001,060 or 098. Maar geen van deze 3 kanalen geeft mij de gasklephuis waardes of ADAP O.K. meldingen.

Het gekke is dat het resetten wel werkt. Het is namelijk zo dat als ik alle adaptie waarden reset en op 0 zet de auto PERFECT stationair loopt. Geen verhoogd toerental, gestotter of andere dingen. Als ik dan gas geef terwijl hij stil staat is er nog steeds niks aan de hand en vangt hij netjes het stationair toerental op.

Maar... als ik vervolgens ga rijden rijd ik in zn 1 weg naar de 2e versnelling en bam, meteen begint het toerental weer als een gek te dansen (zie filmpje hieronder)

Ik ben ten einde raad.. er zijn nog een paar dingen die ik kan controleren maar heb zo mijn twijfels

- of de motor aan de distributiezijde misschien een halve tand verkeerd staat ofzo (betwijfel het)
- er zit toch iets niet goed in de stappenmotor ondanks dat die wel gewoon werkt

Iemand die me uit de brand kan helpen? :redface:

https://youtu.be/7nmvjRW0GCI

VeeDubber 05-06-2023 07:22

Heb je al eens gecontroleerd of je kabels welke naar het gasklephuis gaan in orde zijn (doormeten tussen voeding, massa en ECU tov gasklephuis)?

wessel97 06-06-2023 19:32

Quote:
Originally Posted by VeeDubber
Heb je al eens gecontroleerd of je kabels welke naar het gasklephuis gaan in orde zijn (doormeten tussen voeding, massa en ECU tov gasklephuis)?


Van de (volgens mij) 8 draden heb ik er 4 door kunnen meten en die kwamen allemaal overeen met wat de waardes zouden moeten zijn voor die pen bezettingen. Van de andere gebruikte kan ik niet vinden op internet waar ze voor dienen helaas :redface:

VeeDubber 07-06-2023 08:36

Welk voltage heb je tussen pin 3 & 7? (Moet minimaal 4,5V zijn) en tussen 4 & 7? (Moet minimaal 9V zijn)

wessel97 07-06-2023 11:39

Quote:
Originally Posted by VeeDubber
Welk voltage heb je tussen pin 3 & 7? (Moet minimaal 4,5V zijn) en tussen 4 & 7? (Moet minimaal 9V zijn)


Yes, die 4 heb ik inderdaad gemeten aan de hand van een thread die ik op internet vond op vwvortex. Die voltages komen overeen. Zou het dan toch misschien zo zijn dat het 2e gasklephuis ook kapot is? Ik weet dat het wel een kwaaltje is van de polo's dus het kan natuurlijk zomaar

VeeDubber 07-06-2023 13:29

Heb je VAGCOM? Kun je het meetwaardeblok van het gasklephuis uitlezen?

wessel97 07-06-2023 13:33

Quote:
Originally Posted by VeeDubber
Heb je VAGCOM? Kun je het meetwaardeblok van het gasklephuis uitlezen?


Ik heb Vagcom, maar kan in meetwaardeblokken helaas het gasklephuis niet uitlezen, zowel in kanaal 001, 060 als 098 niet. Dit schijnt ook een bekend ding te zijn bij deze ECU's.

VeeDubber 07-06-2023 17:42

En kanaal 003?

wessel97 09-06-2023 17:11

Quote:
Originally Posted by VeeDubber
En kanaal 003?


Heb het even gecheckt, maar ook op kanaal 003 kan ik niets zien :redface:

VeeDubber 14-06-2023 09:01

Zit hier niet je probleem in? Er lijkt geen communicatie te zijn?

wessel97 14-06-2023 09:43

Quote:
Originally Posted by VeeDubber
Zit hier niet je probleem in? Er lijkt geen communicatie te zijn?


Dat dacht ik in eerste instantie ook, maar deze ecu's zinn schijnbaar altijd moeilijk uit te lezen. Want ik kan best wel wat kanalen uitlezen dus hij maakt wel contact in ieder geval..

Ik heb voor nu even de gok genomen dat het misschien toch het gasklephuis is en een nieuwe besteld, we gaan het zien..

Audi1981 04-07-2023 09:14

Nog wat wijzer geworden hiermee?


All times are GMT +1. The time now is 15:59.

Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.