Quote:
Originally Posted by DÁ-BRT
Bedankt voor de write-up!
Ik ben alleen een beetje huiverig als mensen dingen gaan wijzigen aan de originele opzet ( Ackermann principe ) dat stuurhoeken gaan veranderen en dat het stuurgedrag ongewenste bij effecten heeft.
Heb je gemerkt met deze modificatie dat hij meer wringt of glijdt in de bochten, of is de 8mm daarvoor te miniem?
|
Mensen hoeven alleen huiverig te zijn als ze niet weten wat ze aan het doen zijn
Ik doe mijn werk al heel wat jaren, en ik zal ook zeker niet zo maar wat gaan doen aangezien de veiligheid hier een grote rol in speelt. Mensen kunnen met dure kreten komen of spectaculair uitziende delen maken enz, maar aan het einde van het liedje is het eigenlijk heel erg simpel.
Het belangrijkste is dat alle draaipunten op de juiste plek komen te zitten omdat deze alles bepalend zijn voor het stuurgedrag. Alles wat daar tussen zit heeft alleen invloed op de stevigheid en onafgeveerd gewicht enz.
De volgende stap is om alles goed uit te laten lijnen zodat het camber, Caster en toe/uit spoor in orde is. Dit alles kan alleen bij heel veel testen in verschillende omstandigheden zodat je weet welke afstelling het beste is voor wat je met de auto wil gaan doen.
Er zijn veel mensen die er oversized remmen op een auto zetten met een veel te hoog gewicht wat alleen maar nadelig werkt (Zware remschijven en wielen werken als een vliegwiel en een veel te hoog onafgeveerd gewicht, maar is eigenlijk voor de stap na dat de geometrie in orde is. Dit geld natuurlijk ook voor de demping die erg erg belangrijk is.
Ik heb al vele assen gebouwd en na heel veel testen heb ik een juiste balans gevonden tussen het stabiel rijden, lange bochten, korte bochten, demping enz enz.
Ik probeer hier op een eenvoudige manier uit te leggen dat deze setup zoals omschreven heel goed werkt zonder dat er hoge kosten aan verbonden zijn en ook goed te onderhouden is. In werkelijkheid blijven alle punten op de juiste plek tov het plus-onderstel alleen word de vooras 16mm smaller in zijn geheel. Je kan natuurlijk ook alles over zetten en een wiel monteren met een ET van 43 zoals ze dit bij de mk3 VR6 hebben gedaan om de zelfde spoorbreedte te behouden van het normale onderstel, maar dan heb je al snel problemen met te weinig ruimte voor de remmen enz.
De stap hier na is een heel ander verhaal en loopt gelijk in de papieren en maak ik zelf alleen klaar bij auto's die bedoeld zijn voor op het circuit enz. Deze info kan ik niet allemaal op tafel neer leggen en zal ik binnen ons bedrijf moeten houden om zo onderscheid te kunnen maken van andere bedrijven.
Voor wat de vr6 draagarmen betreft, zou ik nog kunnen adviseren om hier de 8N Audi TT rubbers in te persen. Zijn niet duur en werken perfect. Deze zijn massief, maar toch volledig van rubber met een originele kwaliteit. Oftewel beter dan al het silicone spul
