Volksforum.com

Go Back   Volksforum.com > Nederlands > Technische Werkplaats > De Werkplaats
User Name
Password
Home FAQ Register Members List Calendar Today's Posts

 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 07-02-2007, 22:32
Stijn's Avatar
Stijn Stijn is offline
Class of 2003
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 8,760
Send a message via ICQ to Stijn Send a message via AIM to Stijn Send a message via MSN to Stijn
Default Het (de)monteren van WBX zuigers en cylinderbussen

Het demonteren en monteren van waterboxer zuigers en cylinderbussen

Moeilijkheidsgraad: 4

Benodigd gereedschap: behalve standaard spul een goede (haakse) circlip tang, een lange pistonpentrekker, zuigerveerklem en eventueel een gasbrander.

Benodige onderdelen: Ligt er aan in hoeverre je aan de slag gaat met het blok, maar in ieder geval een cylinderbus- en koppakkingset.
Als je een waterboxerblok uit elkaar haalt en de cylinderbussen van de zuigers aftrekt, kom je er al snel achter dat het zuigers en cylinders demonteren of terugplaatsen niet eenvoudig is. De demontage van de zuigers kan nodig zijn voor verdere demontage van het carter, of juist om zuigers zuigerveren of cylinderbussen te vervangen.

De opbouw van een WBX blok is eigenlijk gelijk aan een luchtgekoeld blok met daaromheen een watermantel. De cylinderbussen zijn dus los net als bij de luchtgekoelde blokken, maar daaromheen staat wel een behuizing (watermantel). Je kunt dus erg moeilijk bij de pistonpenclips en de pistonpennen zelf. Met een zuigerveerklem kom je dus al helemaal niet weg...Demontage:
ik ga er hier vanuit de dat de cylinderkoppen al gedemonteerd zijn. Het resultaat is dan als volgt:Nummer de cylinderbussen en markeer wat boven is. Trek nu de cylinderbussen van de zuigers af, ze staan los in het blok geschoven en worden slechts door de cylinderkoppen op hun plaats gehouden. De zuigers hangen nu aan de drijfstangen los in het blok. Nummer de zuigers en markeer wat boven is.

Neem nu aan de rechterkant (van achteren gezien) het watermondje van het blok, en links de waterpomp. Hierdoor komen gaten vrij waardoor je eenvoudiger bij de pistonpenclips kunt komen. (op deze foto's zit de linker kop er overigens nog op).

Neem nu uit alle zuigers de achterste pistonpen clip weg. Bij de achterste zuigers gaat dit goed door het 'gat' in het blok, bij de voorste lukt het wel met een haakse tang tussen de twee zuigers in. (tip: prop een doek in de carteropening achter de zuiger, zodat daar de clip in ider geval niet in kan springen).Door de afgebeelde lange pistonpentrekker te gebruiken, door de 'watergaten' heen, kunnen de pistonpennen eenvoudig naar achteren verwijderd worden. Als ze klemmen kan het verwarmen van de zuiger met een gasbrander eenvoudige uitkomst bieden. Nadat van iedere zuiger afzonderlijk de pistonpen is verwijderd kunnen de zuigers weggenomen worden.Montage:
Vervang altijd alle O-ringen om de cylinderbussen. Er zit op ieder bus een 'voet'-O-ring en een 'kop'-O-ring.
Plaats de zuiger in een goede zuigerveerklem (met genoeg olie) en druk ze zuiger van onder af in de betreffende cylinderbus (in grofweg de goede stand!). Druk de zuigers slechts zover de bus in, dat de zuigerveren juist 'binnen' zijn. Zo blijft het pistonpen gat vrij.
Plaats nu de cylinderbus met hierin de zuiger over de juiste drijfstang heen, en monteer de pistonpen. Begin bij de voorste twee cylinders (in rijrichting), andes zitten de reeds gemonteerde cylinders in de weg voor montage van de andere twee. Tip: als de drijfstang steeds onderin de zuiger valt en daardoor maar niet voor het gat in de zuiger wil gaan zitten, kun je een doek in de zuiger proppen om de drijfstang te ondersteunen en zo het doorsteken van de pistonpen te vereenvoudigen. Vergeet NIET de doek er later uit te halen!
Monteer de pistonpenclips (wederom een doek in het carter om wegspringende clips uit het carter te houden).

Duw nu de cylinderbussen naar beneden over de zuiger heen op hun plaats in het carter. Hierna kun je overgaan tot montage van de cylinderkoppen.
__________________
Quote:
Quagmire: Hey there sweetie, how old are you?
Connie: 16.
Quagmire: 18? You're first.
Connie: Mom!
Quagmire: I like where this is goin'! Giggidy, giggidy, gig-gi-dy!

Last edited by Stijn : 13-11-2007 at 22:49.Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump
All times are GMT +1. The time now is 16:29.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
All rights reserved, Volksforum