PDA

View Full Version : Het 'ontlakken' van geanodiseerd aluminium


Stijn
06-02-2007, 16:07
*Het 'ontlakken' van geanodiseerd aluminium, bijvoorbeeld velgen*

Moeilijkheidsgraad: 1

Gereedschap: een speciekuip of afgezaagde regenton (in het geval van velgen dan), goede dikke rubberen handschoenen en een veiligheidsbril.

Materiaal: caustic soda

Tijdsbestek: half uurtje per stuk


Zoals sommige zelfpolijsters of in ieder geval knutselaars al vast al wel eens gemerkt hebben, bestaan er velgen of andere aluminium onderdelen met een extreem harde 'lak' laag die vrijwel niet te verwijderen is met normale methodes zoals schuren of verfafbijt.
Je hebt hier dan te maken met een geanodiseerde laag (http://nl.wikipedia.org/wiki/Anodiseren). Deze is zeer hard en slijtvast, en wordt bijvoorbeeld vrijwel altijd toegepast op gesmede velgen. Ook van die flitsende kleurtjes op ander klein aluminium spul is vaak een geanodiseerde laag.

http://img.search.com/thumb/2/2e/Cheap_carabiners.JPG/180px-Cheap_carabiners.JPG (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2e/Cheap_carabiners.JPG/800px-)

Je kunt je er echt van alles op proberen (en falen!), maar er is een zeer eenvoudige methode: Natriumhydroxide oftwel caustic soda (http://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumhydroxide).

Klein probleem: caustic soda is erg agressief, bijtend en irriterend, en sinds men erachter is gekomen dat je er bommetjes van kunt maken slechts nog verkrijgbaar op speciale bestelling op vertoon van legitimatie. Zaken als de Boerenbond kunnen er nog goed aankomen (huishoudtoepassing: bijvoorbeeld gootsteen ontstoppen).

Kijk ontzettend goed uit wat je doet, gebruik alle voorzorgsmaatregelen, werk buiten en veilig!!
Werkwijze: strooi een flinke hoeveelheid (ca 200gram) caustic soda in je (plastic) speciekuip of afgezaagde regenton (zorg wel dat 'ie goed schoon is, je weet nooit wat het doet met wat er nog in zat). Giet hierbij met grote, uiterste voorzichtigheid, voorzien van je handschoenen en veiligheidsbril, 20 liter water, eventueel warm voor beter effect.
Leg hierin de geanodiseerde velg met z'n gezicht naar beneden in bad. (of ander te bewerken onderdeel, je kunt natuurlijk ook op kleinere schaal werken)

Onder flink chemisch gepruttel zal de super hardnekkige geanodiseerde laag snel oplossen. Circa 10 minuten moet meer dan genoeg zijn. Ondertussen kun je met een afwasborstel (kijk uit voor spetters) de binnenkant ook even schoonmaken (bye bye remstof).

Neem het onderdeel uit het loogbad en spoel het goed, heel goed af met veel schoon water onder de kraan of tuinslang (in het laatste geval: pas op de plantjes!). Laat de velg nooit voor extreem lange tijd in het loog liggen, het tast langzaam maar zeker ook aluminium aan.

Het kan zijn dat het aluminium op plaatsen of zelfs helemaal zwart uitslaat, maar dit is eenvoudig weg te polijsen of zelfs poetsen.
Let wel op dat alle lak nu verwijderd is!! Ook aan de binnenzijde....opnieuw spuiten of lakken dus (en de rest mooi polijsten! :thumbup: ).

Let op: deze methode werkt alleen op geanodiseerde aluminium delen, heeft geen effect op gelakte of geverfde delen (gebruik hiervoor gewoon verfafbijt).

polopower
06-02-2007, 17:14
Oja tip van huishoudelijke aard: Ga er maar niet te lang met je onbeschermde snufferd bovenhangen.

Maskertje met actieve kool werkt wellicht, maar misschien is het beter om een overdrukmaskertje te maken: maskertje, compressor, reduceerventieltje, een afscheider* voor 'kwaliteits-lucht' en een beetje hobbien.


* (in geval van zo'n dual-use luchtverzorgingsset wel even je olievernevelaar dichtzetten ;) )