Volksforum.com

Go Back   Volksforum.com > Nederlands > Technische Werkplaats > De Werkplaats
User Name
Password
Home FAQ Register Members List Calendar Today's Posts

 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 06-02-2007, 16:07
Stijn's Avatar
Stijn Stijn is offline
Class of 2003
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 8,760
Send a message via ICQ to Stijn Send a message via AIM to Stijn Send a message via MSN to Stijn
Default Het 'ontlakken' van geanodiseerd aluminium

*Het 'ontlakken' van geanodiseerd aluminium, bijvoorbeeld velgen*

Moeilijkheidsgraad: 1

Gereedschap: een speciekuip of afgezaagde regenton (in het geval van velgen dan), goede dikke rubberen handschoenen en een veiligheidsbril.

Materiaal: caustic soda

Tijdsbestek: half uurtje per stuk


Zoals sommige zelfpolijsters of in ieder geval knutselaars al vast al wel eens gemerkt hebben, bestaan er velgen of andere aluminium onderdelen met een extreem harde 'lak' laag die vrijwel niet te verwijderen is met normale methodes zoals schuren of verfafbijt.
Je hebt hier dan te maken met een geanodiseerde laag. Deze is zeer hard en slijtvast, en wordt bijvoorbeeld vrijwel altijd toegepast op gesmede velgen. Ook van die flitsende kleurtjes op ander klein aluminium spul is vaak een geanodiseerde laag.
Je kunt je er echt van alles op proberen (en falen!), maar er is een zeer eenvoudige methode: Natriumhydroxide oftwel caustic soda.

Klein probleem: caustic soda is erg agressief, bijtend en irriterend, en sinds men erachter is gekomen dat je er bommetjes van kunt maken slechts nog verkrijgbaar op speciale bestelling op vertoon van legitimatie. Zaken als de Boerenbond kunnen er nog goed aankomen (huishoudtoepassing: bijvoorbeeld gootsteen ontstoppen).

Kijk ontzettend goed uit wat je doet, gebruik alle voorzorgsmaatregelen, werk buiten en veilig!!
Werkwijze: strooi een flinke hoeveelheid (ca 200gram) caustic soda in je (plastic) speciekuip of afgezaagde regenton (zorg wel dat 'ie goed schoon is, je weet nooit wat het doet met wat er nog in zat). Giet hierbij met grote, uiterste voorzichtigheid, voorzien van je handschoenen en veiligheidsbril, 20 liter water, eventueel warm voor beter effect.
Leg hierin de geanodiseerde velg met z'n gezicht naar beneden in bad. (of ander te bewerken onderdeel, je kunt natuurlijk ook op kleinere schaal werken)

Onder flink chemisch gepruttel zal de super hardnekkige geanodiseerde laag snel oplossen. Circa 10 minuten moet meer dan genoeg zijn. Ondertussen kun je met een afwasborstel (kijk uit voor spetters) de binnenkant ook even schoonmaken (bye bye remstof).

Neem het onderdeel uit het loogbad en spoel het goed, heel goed af met veel schoon water onder de kraan of tuinslang (in het laatste geval: pas op de plantjes!). Laat de velg nooit voor extreem lange tijd in het loog liggen, het tast langzaam maar zeker ook aluminium aan.

Het kan zijn dat het aluminium op plaatsen of zelfs helemaal zwart uitslaat, maar dit is eenvoudig weg te polijsen of zelfs poetsen.
Let wel op dat alle lak nu verwijderd is!! Ook aan de binnenzijde....opnieuw spuiten of lakken dus (en de rest mooi polijsten! ).

Let op: deze methode werkt alleen op geanodiseerde aluminium delen, heeft geen effect op gelakte of geverfde delen (gebruik hiervoor gewoon verfafbijt).
__________________
Quote:
Quagmire: Hey there sweetie, how old are you?
Connie: 16.
Quagmire: 18? You're first.
Connie: Mom!
Quagmire: I like where this is goin'! Giggidy, giggidy, gig-gi-dy!

Last edited by Stijn : 26-03-2007 at 11:39.
  #2  
Old 06-02-2007, 17:14
polopower polopower is offline
Postwhore
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 1,284
Default

Oja tip van huishoudelijke aard: Ga er maar niet te lang met je onbeschermde snufferd bovenhangen.

Maskertje met actieve kool werkt wellicht, maar misschien is het beter om een overdrukmaskertje te maken: maskertje, compressor, reduceerventieltje, een afscheider* voor 'kwaliteits-lucht' en een beetje hobbien.


* (in geval van zo'n dual-use luchtverzorgingsset wel even je olievernevelaar dichtzetten )
__________________
Advice is a form of nostalgia, dispensing it is a way of fishing the past from the disposal, wiping it off, painting over the ugly parts and recycling it for more than its worth.Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump
All times are GMT +1. The time now is 22:33.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
All rights reserved, Volksforum