Volksforum.com

Go Back   Volksforum.com > Nederlands > Techniek en Tuning Watergekoeld > Golf en Jetta MK II
User Name
Password
Home Shop FAQ Register Members List Calendar Today's Posts




Reply
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-08-2020, 22:47
Flipp Flipp is offline
Forum Newbee
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 14
Default Temperatuur meter blijft te hoog

Hallo,

Sinds ik mijn Jetta compleet onder handen heb genomen en hij weer loopt blijft de temperatuur meter in de tellerbak binnen enkele minuten oplopen tot zeker 110 a 120 graden.

Ik heb ondertussen geprobeerd:
Als eerste met een infrarood temp. meter alles gecheckt. Motor komt netjes op temperatuur en bij +- 80 graden celcius springt ook de fan aan en houd alles netjes op temperatuur. Het koelsysteem werkt dus naar behoren.

3 verschillende zwarte sensoren. Ook 2 ervan doorgemeten qua weerstand in warm water gelegd tot laten koken. Deze waren goed.
De bekabeling gecheckt door ze door te verbinden. De meter slaat dan bij het contact aan zetten geheel uit.
Ik heb mijn originele tellerbak de volt/spannings regelaar gecontroleerd, deze is nog goed en geeft netjes een constante spanning van 8.7V. Ook alle contacten schoongemaakt op de achterkant vd bak en doorgepiept, alles is tiptop.
Een nieuwe (werken gedemonteerde) tellerbak geprobeerd, deze geeft hetzelfde aan.

Wat mij opvalt is dat de temperatuur binnen 2 a 3 minuten stationair draaien volgens de meter in de tellerbak op 100 tot 120 graden staat.

Heeft iemand een idee wat dit nog zou kunnen veroorzaken? Ik begin een beetje radeloos te worden en sta op het punt om een aftermarket setje te plaatsen, maar liefst heb ik alles gewoon lekker werkend..

Thanks,
Flip.
Reply With Quote
  #2  
Old 02-08-2020, 11:32
VeeDubber's Avatar
VeeDubber VeeDubber is offline
Volksforum Crew - S2 Racer
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 6,216
Default

Kan het niet zo zijn dat de temperatuur ook daadwerkelijk zo hoog is? Waar heb je de 80 graden met je infrarood meter gemeten? Weet je daarnaast zeker dat het systeem voldoende ontlucht is?
__________________
Reply With Quote
  #3  
Old 03-08-2020, 13:42
Flipp Flipp is offline
Forum Newbee
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 14
Default

Bedankt voor je antwoord VeeDubber. Ik kan me moeilijk voorstellen dat de hele boel binnen 3 a 4minuten stationair draaien al op gehele bedrijfstemperstuur is. Maar voor de zekerheid heb ik met een infrarood thermometer gemeten op alle slangen en ook het thermostaat (huis). Deze geven als eerste allemaal nagenoeg dezelfde temperatuur.
Zodra de meter op de tellerbak 90 graden aangeeft, zijn de slangen allemaal om en nabij de 50 a 55 graden.
Zodra de fan aanslaat meet ik overal om en nabij de 80 a 85 graden. En dit blijft dan ook zo. De meter op de tellerbak staat dan rond de 110 a 120 graden.
Is het niet ook zo dat als mijn blok daadwerkelijk zo warm zou worden hij ook ksv eruit zou gaan gooien? Dat gebeurt namelijk ook niet.
Of het systeem voldoende ontlucht is denk ik wel, ik heb kachelradiateur open gelaten, en in alle slangen geknepen. Ook worden alle slangen goed warm (en nagemeten dezelfde temperatuur overal gelijk)
Reply With Quote
  #4  
Old 03-08-2020, 19:12
VeeDubber's Avatar
VeeDubber VeeDubber is offline
Volksforum Crew - S2 Racer
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 6,216
Default

Het kan bijna niet dat je sensor niet juist is (aangezien je er 3x een andere in gestoken hebt), maar als ik mij niet vergis moeten dit de richtwaarden zijn;
20 Graden = 1003 Ohm
60 Graden = 250 Ohm
70 Graden = 196 Ohm
80 Graden = 139 Ohm
90 Graden = 103 Ohm
100 Graden = 84 Ohm

Bron: https://golf1wiki.de/index.php?titl...ur_zu_niedr ig

Tevens moet de uitgangsspanning van je spanningsregelaar 10V zijn
Bron: https://golf1wiki.de/index.php/Span...Vergleichstypen

Zou je eens de spanning kunnen meten welke op de zwarte sensor aan komt?
__________________
Reply With Quote
  #5  
Old 03-08-2020, 20:42
Flipp Flipp is offline
Forum Newbee
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 14
Default

Ik zal morgen meten wat de spanning op de stekker van de zwarte sensor is, ik heb hem wel gemeten achterop de tellerbak en die was 9v constant. Ik had gelezen dat dat de juiste waarde zou moeten zijn. Zou die 1v verschil zo'n probleem maken?
De zwarte sensoren die ik heb getest dmv water te laten koken kwamen inderdaad in de buurt van die waardes.

Ik heb voor de grap 2 C-merk sensoren besteld, want ik heb nu 2x hella en 1 oude originele geprobeerd en ik hoor van verschillende kanten dat die hella sensoren helemaal niet zo goed zouden zijn. Zodra die binnen zijn zal ik die ook proberen.
Reply With Quote
  #6  
Old 03-08-2020, 21:49
JohanV JohanV is offline
VW Fanatic
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 405
Default

Mijn ervaring is ook dat er heel veel verschil in die merken tempsensoren zit. Zowel in de zwarte als in de blauwe (en vast meer). Leg maar eens een paar van diezelfde sensoren van verschillende merken tegelijk in koud water en meet de weerstanden. Daarna in kokend water en meet weer de weerstanden. Ik kan je bijna garanderen dat er redelijk grote verschillen in zitten!
Reply With Quote
  #7  
Old 05-08-2020, 21:48
Flipp Flipp is offline
Forum Newbee
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 14
Default

Quote:
Originally Posted by VeeDubber
Zou je eens de spanning kunnen meten welke op de zwarte sensor aan komt?


Check, is 10.1V. Ik zal nog maar even afwachten totdat mijn nieuwe temp sensor binnen komt, ik hoop wel echt dat daar het euvel mee verholpen is.
Reply With Quote
  #8  
Old 06-08-2020, 14:20
ar1g3's Avatar
ar1g3 ar1g3 is offline
Volksforum Aandeelhouder
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 1,889
Default

Vergeet twee dingen niet met zo een infrarood thermometer, kan natuurlijk zijn dat jet dit al weet, maar misschien heb je ook gewoon verkeerd gemeten.
- buitentemperatuur van onderdelen is niet de temperatuur van het KVS, toch niet na een paar minuten draaien!
- zo een meter werkt met een kegel, en meet de gemiddelde temperatuur over een oppervlak. Dit staat normaal op de zijkant, want hoe puntig de kegel is verschilt van meter tot meter. Heb je eentje met ratio 7:1 bijvoorbeeld dan zal wanneer je iets meet op 7 meter afstand, de meter de gemiddelde temperatuur geven van een cirkel met diameter 1 meter. Meet je van op 70cm, dan meet die over een cirkel van 10cm. Je slangen zijn nooit 10cm breed, dus dan meet die ook de lucht naast de slang waar het misschien 20 of 30 graden is. Deze pdf geeft op pagina 2 grafisch weer wat ik bedoel: https://dam-assets.fluke.com/s3fs-p...003_ENG_A_W.PDF
Je moet om correct te meten dus zo dicht mogelijk tegen het te meten onderdeel zitten.
__________________
'88 Golf 2 1.8 GTI 16v PL(project)
'01 Passat B5.5 1.9TDI PD
'95 Passat b4 1.9 TD (RIP)

"Cornering perfectly is like bringing a woman to climax.” - Jackie Stewart
Reply With Quote
  #9  
Old 11-08-2020, 11:15
Flipp Flipp is offline
Forum Newbee
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 14
Default

Ar1g3, nee de buitentemperatuur van de onderdelen zal wel enkele graden lager liggen dan de daadwerkelijke temperatuur van de Kvs. Al zal ook dit geen 20 graden afwijken.

Ik heb gister nog eens dubbel gecheckt of er nergens lucht in het systeem zat en daarna gemeten. Na 10 minuten stationair was dit het resultaat:













Laatste foto is de retourleiding nadat de fan was aangeslagen, welke indiceert dat het koelsysteem verder wel prima werkt.

Iedere keer als het nodig was (om en nabij de 80 graden) sloeg de fan netjes aan en sloeg weergaf zodra de temp onder de 78 kwam.

Het maakte verder geen verschil of ik de kachel aan of uit had, temperatuur op het klokje bleef hetzelfde. Kachel is zeker weten goed ontlucht en word ook goed warm. Heb ook alles nog eens goed nagekeken op lekkage oid, ook dat is niet aan de orde.
Reply With Quote
  #10  
Old 11-08-2020, 16:08
The_Rabbit's Avatar
The_Rabbit The_Rabbit is offline
VW Addict
 
Join Date: May 2008
Posts: 524
Default

Heb je ook een nieuwe thermostaat gestoken?
__________________
Daily's :
2019 Seat Leon ST 1.5TSi FR
1989 VW Golf GL 1.8

Ex VW's:
1990 VW Golf GL 1.6TD Intercooler
1996 VW Golf GT 1.9TDi Special
1991 VW Golf Pasadena 1.6TD Intercooler
1983 VW Golf Rabbit LX 1.1
2001 VW Golf Base 1.9TDi Edition
Reply With Quote
  #11  
Old 11-08-2020, 20:18
Flipp Flipp is offline
Forum Newbee
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 14
Default

Yes, nieuwe thermostaat en waterpomp
Reply With Quote
  #12  
Old 12-08-2020, 06:37
darksupra's Avatar
darksupra darksupra is offline
VW Fanatic
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 316
Send a message via MSN to darksupra
Default

hey flipp, wat voor motor zit er in de jetta?
ik heb exact hetzelfde gehad met mijn 1.8 8v en dat was de kleine sensor boven op de flens aan het blok die oxidatie had tussen de sensor en het flensje.
__________________
I love it when a car comes together
Reply With Quote
  #13  
Old 12-08-2020, 07:47
Flipp Flipp is offline
Forum Newbee
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 14
Default

Heb is een 1.6pn blok. Ik weet zo 123 niet welke sensor je bedoeld, maar ik heb naar mijn idee alle sensoren al vervangen helaas.. Zou je misschien een foto kunnen maken van de locatie en of de sensor? 😁
Reply With Quote
  #14  
Old 12-08-2020, 08:26
darksupra's Avatar
darksupra darksupra is offline
VW Fanatic
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 316
Send a message via MSN to darksupra
Default

bij mij zat de sensor aan de flens van de bovenste radiateur slang aan het blok vast maar als ik zo zit rond te kijken kan het ook zijn dat de 1.6 pn het via een andere sensor heeft zitten.
voor zover wat ik op google zie zegt men allemaal dat de temperatuur aanduiding door de zwarte sensor word gedaan, de 251 919 501 D
wou je anders eens een foto van de flens maken voorop de motor aan de bovenste radiateur slang en van de flens aan de zijkant van het blok dat ik even kan zien wat waar zit?
__________________
I love it when a car comes together
Reply With Quote
  #15  
Old 12-08-2020, 08:33
VeeDubber's Avatar
VeeDubber VeeDubber is offline
Volksforum Crew - S2 Racer
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 6,216
Default

Hier een foto van een PN:


__________________
Reply With Quote
  #16  
Old 12-08-2020, 10:05
The_Rabbit's Avatar
The_Rabbit The_Rabbit is offline
VW Addict
 
Join Date: May 2008
Posts: 524
Default

Quote:
Originally Posted by Flipp
Yes, nieuwe thermostaat en waterpomp


Kan mss de thermostaat zíjn Ik had indertijd bij mijn 1.6Turbodiesel SB-blok het omgekeerde voor. Motor kwam niet op temperatuur na motorswap. Zat ook een nieuwe thermostaat in. Toen de oude teruggeplaatst en alles was weer normaal. Mijn vader heeft het ooit gehad bij een Opel Manta dat de thermostaat niet goed openging met het resultaat dat de motor ook erg warm werd. Zat ook trouwens nieuwe thermostaat in. Ik zeg niet dat dit 100% het probleem is maar denk wel de moeite waard om te checken.
__________________
Daily's :
2019 Seat Leon ST 1.5TSi FR
1989 VW Golf GL 1.8

Ex VW's:
1990 VW Golf GL 1.6TD Intercooler
1996 VW Golf GT 1.9TDi Special
1991 VW Golf Pasadena 1.6TD Intercooler
1983 VW Golf Rabbit LX 1.1
2001 VW Golf Base 1.9TDi Edition
Reply With Quote
  #17  
Old 17-08-2020, 19:20
Flipp Flipp is offline
Forum Newbee
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 14
Default

nou mensen, hartelijk dank voor al jullie help en moeite.
Zoals ik eerder al had aangegeven had ik deze bovengenoemde zwarte sensor al 2 maal vervangen voor een nieuwe Hella.
Ik heb nu een topran sensor besteld om dit voor de allerlaatste keer uit te sluiten, want er bleef na nakijken en doormeten verder geen andere mogelijkheid over.
De topran sensor (3 euro) erin gezet, en direkt verschil. Alles nagekeken en jawel, hij geeft perfect de waardes aan.
Super makkelijke fix, die enorm onnodig veel tijd en moeite had gespaard als Hella gewoon een juiste sensor zou produceren.

Moraal van het verhaal is dus nooit een Hella sensor te gebruiken voor de zwarte of blauwe kvs sensor, want die geven altijd verkeerde waardes in de mk2.

Nogmaals dank allemaal
Reply With Quote
  #18  
Old 17-08-2020, 19:30
JohanV JohanV is offline
VW Fanatic
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 405
Default

Mooi zo!

Eigenlijk schandalig dat er zulke rommel verkocht wordt. Nog het ergste is het met de blauwe sensor. Bij de NZ regelt die eigenlijk indirect mede je brandstofverbruik!
Reply With Quote
  #19  
Old 19-08-2020, 23:05
Flipp Flipp is offline
Forum Newbee
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 14
Default

Quote:
Originally Posted by JohanV
Mooi zo!

Eigenlijk schandalig dat er zulke rommel verkocht wordt. Nog het ergste is het met de blauwe sensor. Bij de NZ regelt die eigenlijk indirect mede je brandstofverbruik!



Klopt inderdaad Johan, ik hoor geregeld dat de blauwe Hella sensor verkeerde waardes aangeeft of zelfs niets doet!

Gelukkig worden we er allemaal wijzer op door te leren van onze fouten..
Reply With Quote
Reply



Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump



All times are GMT +1. The time now is 03:06.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
All rights reserved, Volksforum